Reinigers

Deze schuimers willen we niet op onze huid en haar

ZEEP

Onze huid en haren hebben een licht zure PH waarde van ongeveer 4,5 tot 5,5. Zeep daarentegen heeft een PH van 9 tot 10.

Zeep is een goedkoop te bereiden, krachtige reiniger die vuil en vet oplost maar tezelfdertijd breekt ze de natuurlijke beschermlaag van de huid af. Deze huidvetten maken een belangrijk deel uit van de beschermende barrièrefunctie van de huid.

Wanneer de barrièrefunctie is aangetast, treedt huidbeschadiging op en wordt ze vatbaar voor irritaties en ontstekingen.

Uit onderzoek blijkt dat bij gebruik van zeep, je huid na 6 uren nog steeds niet hersteld is tot haar oorspronkelijke, beschermende PH waarde.

Ook je haren worden dof en stug. Door de hoge PH sluiten de haarschubben niet meer, met als gevolg, geen mooie glanzende haren meer + haren die tegen elkaar aan schuren met een grotere kans op beschadiging.

Eenmaal het haar is beschadigd, is het zeer moeilijk om dit nog te herstellen. Zelfs met de meest intense conditioner zal het niet meer lukken.

Toch even opletten : Zeepmakers stellen hun producten steeds vaker voor als Douche- en Shampoo Bars. Dit is voor jou als klant zeer misleidend. Bekijk dus zeker de ingrediënten op het label.

Hoe herken je zeep op het etiket?
Kijk uit naar benamingen als : Sodium Olivate, Sodium Cocotte, Sodium Shea butterate, Sodium Cocoa Butterate, etc … Dit zijn oliën en boters gemengd met loog (natriumhydroxide) om ze te verzepen.

SLS : SODIUM LAURYL SULFAAT

SLS is een goedkope reiniger die overvloedig schuimt.
Helaas is deze reiniger zeer agressief voor onze huid en haren.
SLS kan diep in de huid dringen en daar schade aanrichten.

In dierproeven wordt SLS gebruikt als penetratie stimulant om de opname van plaatselijk aangebrachte stoffen/medicijnen te bevorderen en te bestuderen.

Met andere woorden, de buitenlaag van de huid wordt eerst kapot gemaakt om andere ingrediënten dieper te laten doordringen.

SLS is dus een tenside die je best vermijdt.
De meeste commerciële producten in onze contreien bevatten godzijdank niet langer SLS.

Maar wat dan wel? Opgepast voor greenwashing!
Lees even verder.

SCS : SODIUM COCO-SULFAAT

SLS is out! Elk bedrijf weet dat jij dit weet. Dus moet het stofje worden vervangen door een natuurlijk klinkend equivalent.

Natuur cosmetische bedrijven adverteren trots dat ze geen SLS of SLES als reinigers in hun producten gebruiken, maar het ‘natuurlijke’ Sodium Coco-Sulfaat (SCS).

SCS wordt afgeleid van kokos- of palmolie en gesynthetiseerd in het lab. Helaas, Sodium Coco-Sulfaat bevat SLS als overheersend bestanddeel. Eigenlijk is het gewoon een andere manier om SLS te verbergen in formuleringen door een beter aanvoelende naam te gebruiken. Net als SLS is SCS een goedkope grondstof voor cosmetische bedrijven.

Laakbaar is wat jou niet wordt verteld, namelijk : Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat SCS bijna net zo huid irriterend is als SLS. Er zijn zelfs bedrijven die expliciet verklaren dat hun producten SLS-vrij zijn terwijl ze een hoge dosis SCS als ingrediënt toepassen.

Ook SCS is dus een tenside die je best vermijdt. Check de ingrediëntenlijst!

SLES : SODIUM LAURETH SULFAAT

Ook de keuze voor SLES is voor commerciële bedrijven ingegeven door economische motieven. Het ingrediënt is namelijk goedkoop, schuimt krachtig en reinigt sterk.

Het nadeel is dat sommige huidtypen er niet van houden, vooral bij dagelijks gebruik. En hoewel veel milder dan SLS en SCS kan ook SLES bij een gevoelige, droge en geïrriteerde huid, of bij al te veelvuldig gebruik tot huidproblemen leiden.

SLES wordt vaak gecombineerd met Cocamidopropyl Betaine (CAPB) om het huidirriterend effect te minimaliseren.

Omdat reinigers op basis van SLS, SCS en in mindere mate SLES beschermende proteïnen en vetten in onze huid oplossen, is ook SLES dus een tenside die je best vermijdt.

Nogmaals, check de ingrediëntenlijst!